Oksijen Konsantratörleri

OKSİJEN KONSANTRATÖRÜ

TELEFON

0541 339 59 23

E-MAİL

info@mscmedikal.com

Oksijen Nereden Geliyor ?

Oksijen, dünya var olduğundan beri bütün canlıların yaşamasına vesile olmuş ve günümüze kadar gelen birçok neslin devamını sağlamıştır. Ancak oksijenin keşfi yaklaşık 250 yıl önceye dayanıyor.

Oksijeni ilk olarak İsveç asıllı Alman eczacı ve kimyager Carl Wilhelm Scheele, 1772 yılında potasyum nitrat ve civa oksidin ısıtarak keşfetti. Ancak bu keşfini yayınlamakta gecikince keşif ününü İngiliz fizikçi ve kimyager Joseph Priestley’e kaptırdı.

Oksijene neden ihtiyacımız var ?

İnsan vücudunda bulunan her hücrenin belli bir görev ve fonksiyonu bulunmaktadır. Kalp kaslarında bulunan hücreler hiç durmadan kanı bizim dolaşım sistemimize pompalamaları gerekmektedir. Böbrek hücreleri ise organizma için gerekli olmayan materyalleri ayrıştırmak durumundadır. Sinir hücreleri ise beynin çalışmasını ve duyma, görme ve koklama gibi duyuların aktarılmasını sağlamaktadır. Oksijen olmadan yanma olmaz; yanma olmadan enerji oluşmaz; enerji olmadan da hücreler çalışmaz. İşte bu sebeplerle oksijen olmadan yaşam imkansızdır

Ne kadar oksijene ihtiyaç duyarız ?

Bir insan otururken dakikada yaklaşık 200 ml. ile 300 ml. Oksijene ihtiyaç duyar, bu miktar yaklaşık olarak bir su bardağı hacmidir.

İnsan vücudunda oksijeni depolayan ve daha sonra kullanılması için bir depolama sistemi bulunmadığından organizma bu miktar oksijeni sürekli olarak sağlamak zorundadır. Kişi hareket ediyorsa, ağır bir şekilde çalışıyorsa veya spor yapıyorsa, vücudu oturma pozisyonuna göre yaklaşık 10 kat daha fazla oksijene ihtiyaç duyar.

Oksijeni Vücut nasıl alır ?

Vücudun ihtiyacı olan havayı alan akciğerdir. Göğüs kafesi ve akciğer genişlediğinde, nazal mukoza ve yutağın 32°C’a ısıttığı, nemlendirdiği ve genel temizliğini yaptığı hava üst solunum yollarından akciğere doğru akar. Trakeden geçen hava alt solunum yollarına ilerler ve gittikçe bronşlara ulaşır. Akciğere ulaşan oksijen vücutta belirli işlemlerin ardından enerjiye dönüşür ve vücut oksijeni almış olur

TELEFON

0541 339 59 23

E-MAİL

info@mscmedikal.com

Oksijen Nedir ?

Oksijen, yaşamın devamı için gerekli en önemli gazdır. Hayat döngüsü, oksijenin varlığı ile devam edebilir.Oksijen, dünyadaki bütün canlıların yaşam kaynağı bir gazdır. Hava ve sudaki oksijen insan başta olmak üzere bütün canlı türlerinin yaşam kaynağıdır. Atmosferin beşte biri, insan vücudunun üçte ikisi, suyun onda dokuzu oksijen içerir. Kısacası “hayat ve nefes” demek “oksijen” demektir. Oksijen olmazsa ateş de olmaz. Dolayısıyla hava, su ve ateşteki fonksiyonu göz önüne alındığında oksijensiz hayat olmayacağına göre bu hayati gazla ilgili bir şeyler öğrenelim.

Oksijen her an her yerde bulunabilen, reaktif bir maddedir. Aldığımız havanın yaklaşık %21’i oksijenden oluşmaktadır. Havanın geri kalanı ise nitrojenden ve diğer küçük miktarda atıl gazlardan meydana gelmektedir. Oksijen sadece havada değil, suda ve kan gibi diğer likitlerde de bulunur. Oksijen çayın içindeki şeker gibi sıvı içinde çözülen bir gazdır. Basınç yükseldiğinde veya sıcaklık düştüğünde daha fazla oksijen gazı çözülür.

Oksijenin ne kadar reaksiyon gösterdiği en kolay şekilde bir parça odunun yanmasını seyrederken izlenebilir. Yanma sırasında oksijen yanar ve enerji açığa çıkar; tahta söz konusu olunca bu gördüğümüz alevdir. Demirin oksijenle reaksiyonu ise tamamen farklıdır; demirde oksijen paslanmaya yol açar, bu da ateşsiz olarak demirin çok ağır çekimde ateşsiz olarak yanması gibidir.

TELEFON

0541 339 59 23

E-MAİL

info@mscmedikal.com

Oksijen eksikliğine neler sebep olur ?

Oksijen eksikliğinde organların ve dokuların işlevlerini tam olarak yerine getirmeleri için gerekli oksijen miktarını alamamalarıdır. Bu durumun birçok sebebi olabilir:

Kan akımında bozulmada

Kan damarları daralmış veya gerekli kan miktarını taşıyabilecek genişlikte değildir.

Göğüs hastalıklarında

Her çeşit göğüs hastalığında akciğerler astım, kronik bronşit veya amfizem gibi veya esnekliğini kaybettiğinde

Kalp hastalıklarında

Kalpteki sorunlar da yetersiz oksijene sebep olabilir. Kalp krizleri, kalp kapağı kusurları ve güçsüz kalp kasları bunlardan birkaçıdır. Genel anlamda bu rahatsızlıklar kalp kaslarının zayıflaması ve bunun sonucunda da yeterli oksijenli kanın taşınamamasıdır.

Organik sonuçlar

Göğüs hastalıkları ve de kalp hastalıkları organizma için gerekli oksijenin taşınamamasına sebep olurlar. Akciğerdeki sorunlar kalpteki patolojik değişimlere ya da tam tersi, kalpteki sorunlar akciğerde patolojik sorunlara yol açabilir

Oksijen eksikliği nasıl anlaşılır ?

Nefes almada güçlük hissi, kısa aralıklarla nefes alıp vermede ve fiziksel aktivitelerde kolayca yorulma da doktora gitmek için yeterli belirtiler olarak algılanmalıdır.

EVDE UZUN SÜRELİ OKSİJEN TEDAVİSİ

Oksijen eksikliği durumunda ne yapılabilir ?

Tedavi tedbirleri

Hastalar havadan yeterli oksijen alamadığında alınan havadaki oksijen konsantresinin yükseltilmesi kaçınılmazdır. Hastaya her türlü tedavi seçeneği denenmesine rağmen kandaki oksijen değeri hala yükselmiyorsa hastaya uzun süreli oksijen tedavisi uygulanmak zorundadır.

Uzun süreli oksijen nedir ?

Doktorun size uzun süreli oksijen tedavisini önermesi yaşam biçiminizde bir takım değişikliklere neden olacaktır. Bu tedavi ancak sürekli ve düzenli yapıldığında etkili olan bir tedavi yöntemidir. Ne kadar uzun süre oksijen tedavisi uygularsanız tedaviniz o derece daha faydalı olacaktır

İlave oksijenin ne gibi etkileri vardır ?

Uzun süreli oksijen tedavisinde hasta düzenli olarak uzun dönemde oksijen kullanırsa sonuçları hemen hemen her zaman olumludur.

Tedavi sürekli ve düzenli olarak uygulandığında yaşam süresinin bile uzadığı saptanmıştır. 1980’li yılların başında 87 uzun dönem oksijen tedavisi alan hastada yapılan araştırmada yaşam sürelerinin iki katına kadar çıktığı gözlemlenmiştir.

Kandaki oksijen hangi nokta da yeter kabul edilir ?

Vücudumuzdaki en önemli oksijen ve karbondioksit taşıyıcıları kanda bulunan hemoglobin isimli proteinlerdir. Hemoglabinler akciğerlerden dokulara oksijen taşır ve dokulardaki karbondioksiti akciğere iletir. Ancak bir noktada bu kırmızı kan hücreleri bir sorun yaşar veya azalırsa daha fazla yük alamamakta ve yeterli oksijeni taşıyamamaktadır. Maksimum taşıma sağlandığında oksijen satürasyonu yüzde 100 diyecektir. Normal şartlar bu değer %94 ile %99 arasında olmalıdır. Eğer bu değer %90’ın altında inerse bu durumda doktor uzun dönem oksijen terapisini gerekli görebilir.

Çoğu zaman uzun dönem oksijen tedavisi bu değer 55 mm altına düştüğünde başlatılır.

Uzun dönem oksijen tedavisinin yan etkileri var mıdır?

Uzun dönem oksijen tedavisinde oksijen miktarının arttırılmasının insan vücuduna bir hasar vermesi söz konusu değildir, bu durum aynı zamanda akut astım atakları yaşayan ve kısa süreli 15 lt/dk oksijen verilen hastalar içinde geçerlidir. Normal şartlarda uzun dönem oksijen tedavisi alan hastalar dakikada 5 litreye kadar oksijen kullanırlar. Bu ek oksijen hastanın soluduğu nefese bir nazal kanül vasıtasıyla veya bir maske ile verilir. Oksijenle zenginleştirilmiş havanın uzun süre solunması mukus membranlarının kurumasına sebep olabilir ve buda enfeksiyonlara daha yüksek bir duyarlılığı beraberinde getirebilir. Eğer oksijen terapisi distile, sterilize edilmiş veya kaynatılmış su ile dolu bir nemlendirme kabıyla birlikte sürdürülürse çoğu zaman bu kuruma oluşmaz.

Evde neden oksijene ihtiyaç duyulur?

Kişi eğer normal solunum ile yeterince oksijen alamıyorsa, bu durumda ilave oksijene ihtiyaç duyulur. Evde oksijen tedavisine astım, kronik bronşit, akciğer hastalıkları gibi medikal sorunların varlığında gereksinim olur. Yapılan tedaviye göre değişmekle birlikte hasta günün 24 saati oksijene ihtiyaç duyabileceği gibi, sadece geceleri veya egzersiz yaparken de oksijen ilavesi gerekli olabilir.

Rahat nefes alamıyorum, oksijen tedavisi almalı mıyım?

Oksijen tedavisine başlanabilmesi doktorunuza başvurarak rahatsızlığınızın sebeplerinin bulunması sağlamalı daha sonra doktorunuzun yönlendirmesi ile tedaviye başlamalısınız. Tedavide de amaç doktorunuz tarafından önerilen şekilde oksijen kullanmanızdır. MSC Medikal doktorunuzun reçetesi ışığında sizin oksijen ihtiyacı sağlayacaktır.

Evde oksijen ne şekilde alabilirim?

Oksijen konsantratörü: Oksijen konsantratörü elektrikle çalışan ve havadaki oksijeni ayrıştıran cihazlardır. Bu cihazlar elektrik bağımlı olmaları nedeni ile elektrik kesilmesi durumuna karşı hasta veya hasta yakınları evlerinde mutlaka alternatif bir oksijen çözümü bulundurmalıdırlar.

OKSİJEN KONSANTRATÖRÜ NASIL ÇALIŞIR ?

Oksijen konsantratörü oksijen destek tedavisi alan hastalar için en güvenilir ve verimli kaynağıdır. Oksijen konsantratörü havada bulunan oksijeni ayrıştırarak üzerinde bulunan oksijen çıkışından yüksek miktarda oksijen verir. Bu şekilde ortamda bulunan havayı filtre etmesine rağmen ortamda bulunan oksijen seviyesini de değiştirmez.

OKSİJEN KONSANTRATÖRLERİNİN AVANTAJLARI

Likit oksijen, oksijen tüpü sistemlerinin kolay taşınamaması ve yüksek maliyetleri sebebiyle dezavantaja sahiptir. Ancak birçok ev bakım sağlayıcıları bu sistemleri çok pahalı bulmaktadır. Ayrıca likit oksijeni veya tüpü taşıyabilecek taşıtların da satılması gerekir. Bu birimlerin çoğunun 10-14 günde bir doldurulması gerektiği için işçi maliyetleri de yüksektir. Bu Yüzden oksijen konsantratörü’nün kullanılması daha avantajlı görülmektedir

Nazal kanül: Nazal kanüller 2 ayrı çıkış ile burun deliklerinize oturan bir oksijen tüpüdür. Kanülün uç parçaları burun deliklerine yerleştirildikten sonra kulak arkalarından tüp geçirilerek sabitlenmesi sağlanır. Takarken yerine oturduğuna ve konforlu olduğuna dikkat edilmelidir.

Oksijen maskesi: Ağız ve burnu aynı zamanda kapsayan kanüle bağlı maskelerdir. Hastanın kafasının arkasından geçirilen lastik bir bant ile yerine sabitlenir. Genelde çok oksijene ihtiyaç duyulduğunda özellikle tercih edilir. Doktorunuz gündüz nazal kanül, gece ise oksijen maskesi kullanımını önerebilir. Burun kuruluğunda ve tıkanıklığında tercih edilebilir.

Trakeden oksijen: İnce bir kanül vasıtasıyla trakeden oksijen verilmesidir. Boğazda bulunan aparata takılan katater vasıtasıyla oksijen buradan verilir. Boğazın kurumaması için nemlendirme kabı olmadan kesinlikle trakeden oksijen verilmemelidir.

Evde oksijeni güvenli bir şekilde nasıl kullanabilirim?

Genel güvenlik kuralları şunlardır:

Kesinlikle Sigara içmeyin. Oksijen yangına sebep olabilir. Evinizde kimsenin sigara kullanmasına izin vermeyin. Restoranlarda ve kapalı alanlarda sigara içilmeyen yerlerde oturmaya dikkat edin.

Oksijen tedavisi alırken yanıcı maddelerle temastan kaçının. Bazı temizlik malzemeleri, benzin, tiner, ve aerosol spreyler gibi.

Doktorunuz tarafından reçetelendirilmiş veya servis sağlayıcınız tarafından ayarlanmış oksijen seviyesini kendiniz değiştirmeyin. Kullanmadığınızda oksijen sistemini muhakkak kapatın.

Oksijen tankınızı açık ateşten, kalorifer peteklerinden ve ısıtıcılardan en az 150 cm uzakta tutun.

Nefes alıp vermenizi yavaşlatabileceğinden dolayı oksijen tedavisi alırken alkol ve yatıştırıcı almayın.

Likit oksijen sistemleri her zaman dik pozisyonda tutulmalıdır. Herhangi bir sebeple sistemi yere yatırmayın, yan çevirmeyin.

Oksijen kullanılan evde mutlaka bir yangın söndürücü bulundurun.

Oksijen tedavisi görürken seyahat edebilir miyim?

Tabi ki seyahat edebilirsiniz, ancak seyahatiniz sırasında da güvenli bir şekilde oksijene kavuşabilmek için lütfen Msc Medikal ‘e başvurun. Msc Medikal, kendi ekibi ve iş ortakları ile size yurtiçinde ve yurtdışında (Almanya, İtalya, Fransa vb.) oksijen sağlayacaktır. Eğer günde 24 saat oksijen kullanmanız gerekiyorsa ayrıca kullanacağınız hava yollarının uçakta oksijen politikasını sormalısınız.

Yurtdışında yaşıyorum ancak Türkiye’ye seyahat edeceğim, geçici süre oksijen sağlayabilir misiniz?

Msc Medikal birçok Avrupa ülkesinde tüm evde bakım sistemleri ve oksijen ihtiyacınızı karşılayabilir. Detaylı bilgi için lütfen mesaj gönderin veya destek hattımızı arayın.

Oksijen nazal kanül ve maskeleri nasıl temizleyebilirim?

Nazal Kanül: Kanül’ün burna temas eden bölümünü haftada iki kere sabunlu suyla temizleyin, 2 haftada bir de burna değen bölümü değiştirin. Ara tüpünüz varsa bu tüpü 2 ayda bir değiştir veya sertleşip özelliğini kaybederse değiştirin. Oksijen kanülünüzü içinde nemlenme gözüktüğünde ve her soluk algınlığından sonra bakteri ve enfeksiyon oluşmasını ve içinde mikrop taşımamasını önlemek için değiştirin

Oksijen maskesi: Oksijen maskeleri sıklıkla sabun ve su ile temizlenmeli ve 2 haftada bir de değiştirilmelidir.

Trake katateri: Trake oksijen kataterinin nasıl temizlenebileceği hakkında hemşirenize veya evde bakım uzmanınıza.

Nemlendirme kabı: Nemlendirme kabınızı her yeni suyu koymadan önce sıcak su ve sabun ile yıkayın. Tekrar doldurmadan evvelde kurumasını bekleyin. Nemlendirme kabında musluk suyunu kullanmayın. Kabın içini temizlerken dışınında uygun şekilde sıcak sabunlu suyla yıkanıp sterilize olduğundan emin olun.

Hangi durumlarda Msc Medikal destek hattını aramalıyım?

Her türlü sorunuz için 7 gün 24 saat Msc Medikal destek hattını arayabilirsiniz. Ancak oksijen sisteminizden hava gelmiyorsa acilen destek hattını arayarak oksijen desteği talep etmelisiniz.

7/24 Canlı Destek
whatsapp
phone